Noutăţi:

Cursul-stagiu de perfecționare pentru medici
„Practica tratamentului actual al diabetului zaharat tip 1 la copil și tânăr”, ediția 2018

Unde:La Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, str Avram Iancu nr. 18

Perioade:25-29.06.2018 / 30.07-03.08.2018.


mai mult...


20 aprilie 2017 - Curs: Comunicarea în relația medic-pacient

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează cursul: Comunicarea în relația medic-pacient.
mai mult...


Seminarul OMI cu tema diabetului zaharat

Open Medical Institute (OMI) este o iniţiativă educaţională globală înfiinţată în 1993...
mai mult...Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

CONTACT:

Str. Ion Movila nr. 5-7,
Bucuresti 2, 020475

Peste 200 de participanți la Cursul Diabet,
Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție Ediţia Iaşi, 2014

Peste 200 de medici diabetologi, medici de familie, medici internişti, cardiologi, endocrinologi, nefrologi și medici chirurgi au luat parte la prima ediţie din acest an a Cursului Diabet, Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), ediţia Iaşi 2014. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice , în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași , în data de 15 februarie 2014.

Scopul manifestării a fost de a oferi medicilor din judeţul Iaşi informaţii de actualitate cu privire la prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului şi al complicaţiilor bolilor metabolico-nutriţionale.

Directorii cursului DIAMOND, ediţia Iaşi 2014, au fost prof.univ.dr. Mariana Graur , şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice din Iaşi, și prof.univ.dr. Maria Moța , președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

“Ne bucurăm foarte mult să continuăm şi în acest an seria cursurilor de diabet, sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie. Manifestarea s-a bucurat de un mare interes în rândul medicilor implicaţi în managementul diabetului, deoarece a adus un plus de cunoaştere în practica medicală şi a reprezintat un bun prilej de schimb de idei şi experienţe”, a declarat prof.univ.dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

De aceeaşi părere a fost şi gazda evenimentului, prof.univ.dr. Mariana Graur , şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metaboloce din Iaşi: “Cursul Diamond, al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice s-a desfășurat la Iași în colaborare cu UMF “Grigore T. Popa” și a fost un curs itinerant, care a dorit să sensibilizeze și să informeze lumea medicală asupra problemelor multiple pe care le ridică diabetul zaharat și sindromul metabolic. Educația medicală continuă este un atribut al profesiei noastre. La Iași s-a văzut foarte bine interesul pentru problematica aleasă, atât prin prezență, cât și prin discuțiile care au avut loc. S-a accentuat necesitatea diagnosticului precoce al bolilor metabolico-nutriționale și lucrul în echipă”.

Cursul DIAMOND a debutat cu sesiunea “Screening, diagnostic, evaluare, prevenţie a bolilor metabolico-nutriționale”. Prima temă adusă în discuţie a fost “Screeningul și diagnosticul bolilor metabolico-nutriționale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolic” şi a fost susţinută de prof.univ.dr. Maria Moţa . Prezentările au continuat cu “Dislipidemia aterogenă”, susţinută de conf.univ.dr. Romulus Timar, “Trigliceridele – factor de risc pentru bolnavul diabetic”, prezentată de prof.univ.dr. Mariana Graur , precum şi „Prevenția Diabetului Zaharat de tip 2”, dezbătură de prof.univ.dr. Gabriela Radulian. De asemenea, în prima parte a cursului, şef lucr.dr. Gina Botnariu a prezentat studiul de caz “Evaluarea inițială a pacientului cu diabet zaharat de tip 2”.

“Complicații ale diabetului zaharat” a fost tema celei de-a doua sesiuni a cursului DIAMOND , ediţia Iaşi, deschisă de conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu , cu prezentarea “Boala cronică de rinichi diabetică: screening, diagnostic, principii de management clinic”. Apoi, şef lucr.dr. Bogdan Mihai va a făcut o prezentare practică a hipoglicemiei, prof.univ.dr. Mariana Graur a vorbit despre “Neuropatia diabetică și tratamentul ei”, iar şef lucr. dr. Raluca Popescu a prezentat studiul de caz “Piciorul diabetic” . Sesiunea a fost închisă de prof.univ.dr. Radu Lichiardopol , care a discutat despre “Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet”.

Ultima sesiune a cursului DIAMOND, intitulată “Managementul clinic în diabetul zaharat tip 2 – abordarea centrată pe pacient ” a debutat cu prezentarea “Dietoterapia în diabetul zaharat tip 2”, susţinută de şef lucr.dr. Laura Mihalache. Lista temelor a continuat cu “Farmacoterapia controlului glicemic în Diabetul Zaharat tip 2”, dezbătută de conf.univ.dr. Cristian Guja, ”Insulinoterapia în Diabetul Zaharat tip 2”, prezentată de şef lucr.dr. Cristina Lăcătușu. Tema dedicată chirurgiei bariatrice a fost adusă în discuţie de conf.univ.dr. Adrian Vlad, iar asist.univ.dr. Alina Popa a încheiat sesiunea cu o prezentare de caz.

Cursul DIAMOND , ediţia Iaşi 2014, face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în toată ţara, pentru a facilita accesul continuu al medicilor la informaţii de ultimă oră privind prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului, precum şi complicaţiile bolilor metabolico-nutriţionale.

Organizator științific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Partener local: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Parteneri Silver: Abbott, Worwag Pharma
Partener: Sanofi
Management eveniment: Sănătatea Press Group