Noutăţi:

20 aprilie 2017 - Curs: Comunicarea în relația medic-pacient

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează cursul: Comunicarea în relația medic-pacient.
mai mult...


Seminarul OMI cu tema diabetului zaharat

Open Medical Institute (OMI) este o iniţiativă educaţională globală înfiinţată în 1993...
mai mult...


Cursul-stagiu de perfecționare pentru medici
,,Practica tratamentului actual al diabetului zaharat tip 1 la copil și tânăr", ediția 2017

La Centrul Medical "Cristian Șerban" Buziaș, str Avram Iancu nr 18 ....
mai mult...Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

CONTACT:

Str. Ion Movila nr. 5-7,
Bucuresti 2, 020475

Peste 100 de participanți la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție – DIAMOND Ediţia Constanţa, 2014

Peste 100 de medici diabetologi, medici de familie, cardiologi, endocrinologi, nefrologi, oftalmologi, chirurgi, şi medici internişti au luat parte la Cursul de Diabet, Sindrom Metabolic și alte boli legate de nutriție (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), ediția Constanța. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa în data de 5 iulie 2014.

Manifestarea ştiinţifică, a treia din acest an, după ediţiile de la Iaşi şi Galaţi, a avut ca obiectiv principal facilitarea schimbului de informații între profesioniștii implicați în managementul bolilor metabolico-nutriţionale, pentru o cât mai bună evaluare și tratare a acestor afecțiunii.

Directorii cursului DIAMOND, ediţia Constanţa, au fost prof. dr. Doina Catrinoiu, şeful Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Constanța şi prof. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„La fel ca şi celelalte ediţii, cursul DIAMOND de la Constanţa și-a propus să îmbunătăţească nivelul educaţiei medicale continue a specialiştilor implicaţi în managementul bolilor metabolice, pentru ca în final să ajutăm persoanele care suferă de aceste afecţiuni să se bucure de o mai bună calitate a vieţii. Foarte important este să reuşim să ajungem în toate centrele de diabet din ţară, pentru ca un număr mai mare de medici să aibă acces la informaţii de ultimă oră privind prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul bolilor metabolice”, declară prof. dr. Maria Moţa, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

La rândul său, şeful Centrului Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Constanța, prof. dr. Doina Catrinoiu, susţine că actualizarea permanentă a informaţiilor este esenţială în managementul eficient al diabetului zaharat şi al altor boli metabolico-nutriţionale:„Temele discutate la acest curs au abordat problematica diabetului zaharat din numeroase perspective, iar prezentările de caz au încurajat participanţii să discute liber şi să încerce să se pună în pielea colegilor noştri pentru a căuta multiple soluţii la cazul respectiv. Toate acestea au atras medicii să participe într-un număr cât mai mare la dezbateri, fapt care nu poate decât să ne bucure”.

Structurat în trei sesiuni ştiinţifice, cursul DIAMOND, ediţia Constanţa, a adus în atenţia specialiştilor implicaţi în managementul diabetului zaharat informaţii de maximă actualitate despre prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul acestei afecţiuni, precum şi complicaţiile asociate. Prima sesiune a debutat cu tema „Screeningul şi diagnosticul bolilor metabolico-nutriţionale”, prezentată de prof. dr. Maria Moţa. Lucrările au continuat cu „Diabetul zaharat gestaţional”, temă adusă în discuţie de conf. dr. Gabriela Roman, „Hipoglicemia: abordare practică şi consecinţe”, prezentată de şef lucr. dr. Bogdan Mihai şi „Diabetul, obezitatea, medicaţia antidiabetică şi cancerul”, susţinută de conf. dr. Andra-Iulia Suceveanu. În continuare, dr. Mihaela Creţu a prezentat un studiu de caz despre evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2 nou descoperit, iar şef lucr. dr. Doina Tofolean a vorbit despre „Apneea în somn şi riscul metabolic”.

„Complicaţii ale diabetului zaharat” a fost tema celei de-a doua sesiuni a manifestării ştiinţifice, deschisă de şef lucr. dr. Marius Ţoringhibel. A urmat dr. Sorina-Alina Cristea cu o prezentare de caz despre complicaţiile micro şi macrovasculare, după care dr. Bogdan Cîmpineanu a vorbit despre boala cronică de rinichi diabetică. Sesiune s-a încheiat cu trei prezentări de caz despre piciorul diabetic şi alte complicaţii ale diabetului, susţinută de dr. Silvia Călătoae, despre farmacoterapia modernă în diabetul zaharat tip 2, prezentată de dr. Mihaela Iftene şi despre locul chirurgiei bariatrice în tratamentul diabetului zaharat tip 2, adusă în discuţie de prof. dr. Doina Catrinoiu.

Ultima sesiune a cursului DIAMOND, ediţia Constanţa, s-a axeazat pe importanţa abordării centrate pe pacient în managementul clinic al diabetului zaharat tip 2 şi a fost deschisă de conf. dr. Romulus Timar, care a vorbit despre „Farmacoterapia controlului glicemic în diabetul zaharat tip 2”. În continuare, şef lucr. dr. Cristina Lăcătuşu a prezentat ultimele actualizări ale ghidurilor medicale privind dietoterapia în diabetul zaharat tip 2, iar prof. dr. Doina Catrinoiu închide sesiunea cu lucrarea „Prevenţia diabetului zaharat tip 2”.

Ultima sesiune a cursului DIAMOND, ediţia Constanţa, s-a axeazat pe importanţa abordării centrate pe pacient în managementul clinic al diabetului zaharat tip 2 şi a fost deschisă de conf. dr. Romulus Timar, care a vorbit despre „Farmacoterapia controlului glicemic în diabetul zaharat tip 2”. În continuare, şef lucr. dr. Cristina Lăcătuşu a prezentat ultimele actualizări ale ghidurilor medicale privind dietoterapia în diabetul zaharat tip 2, iar prof. dr. Doina Catrinoiu închide sesiunea cu lucrarea „Prevenţia diabetului zaharat tip 2”.

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Universitatea Ovidius din Constanţa
Management eveniment: Sănătatea Press Group
Partener Gold: Astra Zeneca
Parteneri Silver: Abbott, Chimimportexport-Plurimex, Worwag
Partener: Sanofi