Noutăţi:

20 aprilie 2017 - Curs: Comunicarea în relația medic-pacient

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează cursul: Comunicarea în relația medic-pacient.
mai mult...

Seminarul OMI cu tema diabetului zaharat

Open Medical Institute (OMI) este o iniţiativă educaţională globală înfiinţată în 1993...
mai mult...

Cursul-stagiu de perfecționare pentru medici
,,Practica tratamentului actual al diabetului zaharat tip 1 la copil și tânăr", ediția 2017

La Centrul Medical "Cristian Șerban" Buziaș, str Avram Iancu nr 18 ....

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

CONTACT:

Str. Ion Movila nr. 5-7,
Bucuresti 2, 020475

România, prezentă în lupta contra diabetului

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a marcat Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului prin două acțiuni destinate îmbunătățirii prevenției și a controlului în diabet

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a marcat și în 2015 Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, aliniindu-se inițiativelor globale care urmăresc combaterea epidemiei de diabet și creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet.

Astfel, în 14 noiembrie 2015, noutățile în ceea ce privește gestionarea eficientă a diabetului zaharat le-au fost prezentate medicilor din specialitatea de diabet și din ariile conexe (Medicină de Familie, Cardiologie, Nefrologie, Endocrinologie, Neurologie, Chirurgie, Medicină Internă), în cadrul simpozionului științific „Actualități în managementul diabetului zaharat și al complicațiilor sale”.

Activitățile de educație medicală continuă dedicate profesioniștilor au fost completate de Gala „Educație, Prevenție și Control în Diabet” – Luptăm pentru Viitor, care s-a derulat în seara zilei de 14 noiembrie. Evenimentul a reunit reprezentanți din întreg lanțul factorilor implicați în problematica diabetului, de la medici, la autorități, la asociații de pacienții, oferind un cadru comun de discuții, în perspectiva conturării unor strategii comune de luptă împotriva diabetului.

În acest context, a fost subliniat rolul alimentației în prevenția și controlul diabetului zaharat și, implicit, importanța adoptării unui stil de viață sănătos.

„Așa cum se știe, e mai ușor să previi decât să vindeci, de aceea prevenția este cea mai importantă armă împotriva diabetului de tip II - cea mai frecventă formă de diabet. Iar prevenția, așa cum subliniază și Federația Internațională de Diabet înseamnă și o alimentație sănătoasă. Până la 70% din cazurile de diabet de tip II ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și activitate fizică, spune IDF. Tocmai de aceea, este esențial ca rolul nutriției corecte în lupta contra diabetului să nu fie neglijat. Pe lângă prevenție, alimentația sănătoasă contribuie la un control eficient al diabetului zaharat, ceea ce înseamnă o calitate a vieții mai bună pentru persoanele cu diabet”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice”

Obezitatea, alături de activitatea fizică scăzută se află printre principalii factori favorizanți ai diabetului de tip 2, care poate fi prevenit, spre deosebire de diabetul insulino-dependent. Prin urmare, o alimentație echilibrată, care să includă fructe și legume, dar și un consum redus de zahăr și de grăsimi saturate reprezintă o măsură importantă de prevenție a diabetului, mai subliniază OMS.

În România, aproape 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet zaharat, arată rezultatele Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 sunt înregistrate în Sudul țării (13,39%), urmat de regiunea București-Ilfov (12.79%), în timp ce la polul opus se situează regiunile din Vest (8,2%) și Centru (9,99%).

387 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet zaharat, iar până în anul 2035, dacă nu se vor lua măsuri de prevenție și control, jumatate de miliard de persoane vor suferi de această afecțiune, estimează Federația Internațională de Diabet.

Lansată în 1991, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, o inițiativă a Federației Internaționale de Diabet și a Organizației Mondiale a Sănătății este cea mai mare campanie mondială de conștientizare a pericolelor asociate diabetului și urmărește să ofere o mai bună informare și educare în materie de prevenție și ținere sub control a afecțiunii pentru ca persoanele cu diabet să își poată desfășura activitățile zilnice în parametri normali.