„Mă numesc Vlad. Am 15 ani. La 11 ani, viața de copil fără griji s-a schimbat radical când, la camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu, mama primea vestea că am diabet. Ajunsesem acolo cu glicemia 650, aproape de comă, chinuit de toxicitatea zahărului din sânge, care îmi dădea stări de greață teribile și o somnolență căreia nu îi găsisem până atunci nicio justificare. Intuiția mamei că intram în comă se adeverise, când medicul de gardă a chemat ambulanța pentru transferul care urma să fie transferul vieții mele…la Spitalul Marie Curie. Acolo am început să înțeleg ce este diabetul. M-am bucurat, sincer, că nu e ceva mai grav. Am crezut inițial că am să mor. (…) Am trecut prin momente în care îmi spuneam: “Cum să duc toată viața așa, în stresul ăsta?!, Cum o să fac față?, Ce să fac să nu ajung să complic lucrurile?”. Zilele treceau, dar mai abitir nopțile. (…) Dacă vă întrebaţi cum e o criză de hipoglicemie, vă spun că e al naibii de ciudată. Simt că leșin, că mă prăbușesc, vin transpirațiile reci, vederea aproape opacă și simt că mă duc. (…) Sunt multe de zis, cum ar fi reacția celor din jur la problema ta, rușinea de a scoate pen-ul în mijlocul străzii pentru că trebuie să supraviețuiești, probleme de ordin sufletesc, “De ce eu nu sunt la fel ca ceilalți?! Adică sunt, dar nu chiar!”. Pentru asta m-am hotărât să lupt, să avem și noi viața copiilor cu diabet ca în Italia, Anglia, Slovenia sau Cehia de exemplu. (…) Campania DIABETUL NU ESTE O JOACĂ este povestea mea, dar și a miilor de copii care poartă cu ei această boală cronică. Eu atât am să vă spun! Fii atent la copilul tău! DIABETUL NU ESTE O JOACĂ!”
Vlad, 15 ani
Aceasta este povestea unui copil care la vârsta de 11 ani a aflat că are diabet zaharat de tip 1. Asemănătoare sunt poveştile a mii de copii din România (aproximativ 35001 de copii din România se confruntă cu această afecţiune!).
Destine marcate de aproximativ 3600 de înţepături pe an doar pentru controlul glicemiei şi de alte peste 1800 de înţepături anuale pentru administrarea insulinei, adică un total de aproape 5400 înţepături în fiecare an pentru fiecare copil!
Problematica copiilor cu diabet a determinat nevoia de acţiune a Asociației „Suflet pentru Dulcinei”, a Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, a Societăţii Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică şi a Asociației „Sprijin pentru Diabet”, care au pus bazele proiectului Coaliţia pentru Diabet Juvenil.
Prin această voce comună reprezentativă pentru diabetul juvenil, obiectivele coaliției sunt:
- Introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani, cu posibilitatea de extindere a decontării și la tinerii cu diabet de tip 1, peste 18 ani.
- Obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi și pentru tinerii cu diabet zaharat cu vârste peste 18 ani. În momentul de față copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu vârsta peste 18 ani sunt într-o situație critică, aceștia beneficiind de 1 bandeletă/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratați din momentul în care ajung la majorat exact la fel ca pacienții adulți.
- Accelerarea procesului de prezență în spațiul public a informărilor legate strict de această boală cronică: simptome, tratament, pericole, dar și a mediatizării nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent.
- Pornind de la experiența existentă în unele centre se impune crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” deja cu senzori sau senzori și pompe.
- O altă problemă dureroasă este lipsa medicilor pediatri diabetologi. Coaliția pentru Diabet Pediatric solicită înființarea subspecialității de diabet pediatric.
Campania „Diabetul nu este o joacă” îşi propune conștientizarea principalelor simptome ale diabetului de tip 1 pentru a se depista în stadiu incipient afecțiunea, precum şi a simptomelor pentru evitarea stărilor comatoase în care cei mici pot ajunge.
Proiectul este o premieră în România, fiind prima campanie în domeniul sănătății pentru copiii cu diabet de tip 1, în care protagonişti sunt chiar copiii cu diabet.
Copiii cu diabet sunt şi ei copiii României, şi, la fel ca ceilalţi copii, reprezintă viitorul României.
Campania „Diabetul nu este o joacă” este un proiect susținut și de Societatea Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice.
Despre Coaliția pentru Diabet Pediatric: Coaliția pentru Diabet Pediatric este un proiect (fără personalitate juridică) care reunește Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația „Sprijin pentru Diabet”, Asociația „Suflet pentru Dulcinei”. Prin acest proiect se urmărește crearea unui demers unitar, pentru sprijinirea copiilor și tinerilor cu diabet.
PR & Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical
Pentru alte informaţii vă rugăm să contactaţi:
Ioana Lucescu, PR Manager Sănătatea Press Group
Mobil: 0735.175.051, E-mail: press@sanatateapress.ro
Info: 1 Casa Națională de Asigurări de Sănătate – ORDIN nr. 185 din data de 30.03.2015 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2015 şi 2016.