14 noiembrie este Ziua mondială a diabetului. Tema de anul acesta este „Familia și diabetul”: boala are impact asupra întregii familii, iar aceasta, la rândul ei, joacă un rol important în prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului zaharat.
Prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului implică familia
Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor întregii familii începe acasă. De exemplu, atunci când familia mănâncă sănătos și face exerciții fizice împreună, toți membrii ei au de câștigat și sunt încurajate comportamentele sanogene. Dacă cineva din familie are diabet, este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii.
O persoană din două care au diabet zaharat rămâne nediagnosticată, în condițiile în care diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni sau întârzia complicațiile amenințătoare de viață. În ce privește diabetul zaharat de tip 1, dacă nu este diagnosticat precoce, poate duce la dizabilități grave sau chiar deces. Doar cunoașterea semnelor și a simptomelor poate proteja familia și pe cei dragi.
Managementul corect al diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este foarte important. Toți profesioniștii din sănătate ar trebui să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele bolnave de diabet și familiile acestora să realizeze managementul adecvat al afecțiunii.
Unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat
În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial. Trei din patru oameni cu diabet zaharat trăiesc într-o țară cu venituri scăzute sau medii, și două treimi dintre bolnavi sunt încă la o vârstă activă.
În 2017, diabetul a cauzat patru milioane de decese, iar cheltuielile cu care s-au confruntat sistemele de sănătate din toată lumea, în 2017, din cauza acestei bolii și a complicațiilor sale, au depășit, conform estimărilor IDF, 727 de miliarde de dolari.
Ziua mondială a diabetului 2018
Organizația Mondială a Sănătății au pornit în 1991 inițiativa de a marca Ziua mondială a diabetului, ca răspuns la amenințările tot mai mari pentru sănătate ridicate de această afecțiune.
Ziua mondială a diabetului își propune să fie principala platformă care să promoveze eforturile de conștientizare a bolii. Totodată, în felul acesta, se promovează importanța unor acțiuni coordonate și concertate pentru a combate diabetul ca amenințare la adresa sănătății globale. În același timp, ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage atenția la principalele probleme ridicate de diabetul zaharat, aducând în același timp boala în atenția publicului și a factorilor de decizie.
Cu acest prilej, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) atrage atenția asupra importanței diagnosticării precoce a diabetului și a controlului eficient al afecțiunii. „Diabetul se instalează tăcut în multe situații. Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar una din două persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează. Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții”, declară prof. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM.
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează, cu prilejul Zilei mondiale a diabetului, Campania Națională „Controlează-ți Diabetului”. Ediția de anul acesta, desfășurată la Iași, include o serie de acțiuni de informare și educare a publicului larg cu privire la importanța prevenirii diabetului și a controlului eficient al bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos de către persoanele afectate de boală. La 14 noiembrie, de la 18.30, SRDNBM va ilumina în albastru – culoarea simbol a luptei împotriva diabetului – clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.