From Zero to Hero
Ediția 2019-2020
Concept
Diabetes Science School este un eveniment de tip training intensiv, organizat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale, care își propune pregătirea tinerilor medici diabetologi, implicați sau viitori implicați în cercetarea științifică medicală din aria de interes a diabetului zaharat, nutriției și a bolilor metabolice din România.
Participanți
Participanții eligibili la eveniment sunt medici rezidenți (înscriși sau nu la studii doctorale) în specialitatea DZNBM și medici specialiști în DZNBM înscriși la studiile doctorale (medicii specialiști care dețin diploma de doctor în științe nu sunt eligibili pentru participare).
Toți participanții trebuie să aibă statutul de membru al SRDNBM: medicii rezidenți – membru asociat (necotizant) respectiv medicii specialiști înscriși la studiile doctorale – membru titular.
Detalii organizatorice
Organizatorul logistic al evenimentului este Sănătatea Press Group.
Sunt interesat de participare. Cum mă înscriu?
Pentru procesul de selecție a participanților trimiteți la adresa office@societate-diabet.ro un CV, o scrisoare de recomandare (semnată de coordonatorul de rezidențiat sau conducătorul de doctorat – după caz) precum și o scrisoare de intenție (maxim o pagină A4). În scrisoarea de intenție trebuie să motivați de ce sunteți interesați în a participa la un asemenea program de training precum și modul în care doriți să folosiți în viitor cunoștințele și abilitățile deprinse pe parcursul programului de instruire. Scrisoarea de intenție va reprezenta unul dintre principalele criterii evaluate în selecția participanților.
Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 11 ianuarie 2019 (inclusiv).
Care sunt costurile pentru participare?
Costurile aferente participării (participarea la eveniment, cazare în cameră dublă, mesele) sunt suportate în totalitate de către SRDNBM. Transportul la locația evenimentului cade în sarcina participantului.
Ce cunoștințe de metodologia cercetării științifice sau biostatistică sunt necesare?
Nu sunt necesare cunoștințe de metodologia cercetării științifice medicale sau biostatistică pentru participarea la eveniment. Cursul este gândit pentru participanți fără cunoștințe în acest domeniu; cu toate acestea, ne propunem ca după parcurgerea cursului, participantul să poată duce la bun sfârșit într-o manieră independentă sarcinile aferente muncii de cercetare științifică medicală.
Nu doresc sa parcurg toate modulele. Mă interesează doar unele dintre ele. Pot sa particip doar la acestea?
Nu. Sesiunea de cursuri este gândită unitar – există o puternică interdependență între cele 4 module ale cursului. Pentru absolvirea cursului, un absolvent trebuie să parcurgă toate cele 4 module.
Ce se întâmplă dacă mă înscriu și nu voi participa? Dar dacă nu particip la unul dintre module?
În această situație, trebuie să țineți cont că ați ocupat un loc de care putea beneficia un alt posibil cursant, interesat să participe. În situația în care vă înscrieți, primiți un loc pentru participare și nu mai participați, veți pierde dreptul de a fi eligibili în următorii trei ani pentru oricare din bursele, granturile și programele de finanțare susținute de SRDNBM. În cazul în care nu participați la unul dintre module, veți fi automat retras și din următoarele module (după cum spuneam, există o puternică interdependență între module), pierderea dreptului de a fi eligibil pentru bursele, granturile și programele de finanțare susținute de SRDNBM fiind identică cu situația anterior prezentată.
Coordonatorii cursului
Conf. Dr. Bogdan Timar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
Conf. Dr. Cornelia Bala – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca
Desfășurare și organizare
Science School este alcătuit din patru module intensive de instructaj, fiecare modul fiind compus din 16 ore de training (un total de 64 de ore de training). Filozofia de desfășurare a cursului este „from zero to hero”, filozofie care presupune că viitorii cursanți, la momentul înscrierii nu trebuie să aibă cunoștințe sau experiență în cercetarea științifică – dorința și motivația de a începe munca de cercetare sunt suficiente pentru participare. Cursul este gândit a începe de la 0, în final absolvenții fiind capabili să desfășoare într-o manieră independentă, corectă și completă o serie de sarcini specifice activității de cercetare medicală, existând de-a lungul cursului un focus și exemplificări pe probleme actuale de cercetare din aria diabetului zaharat și a bolilor metabolice.
Desfășurarea Science School (2019-2020)
Modulul 1 (18-20 ianuarie 2019. Locația: București).
Organizatori: Conf. Dr. Bogdan Timar, Conf. Dr. Cornelia Bala.
Lectori invitați:
- Prof. Dr. Vladimir Bacârea – Președintele Societății Române de Biostatistică și Metodologia Cercetării Medicale
- Asist. Univ. Dr. Costela Șerban – Disciplina de Biostatistică a UMF „Victor Babeș” din Timișoara
Tema centrală a modulului 1: Interpretarea critică a rezultatelor cercetării medicale. Conceptul din spatele numerelor.
În rezumat, modulul 1 va aborda următoarea problematică:
De la informație la cunoștințe în medicină. Cum interpretez critic pentru aplicarea asupra pacientului meu rezultatele obținute pe un grup de participanți într-un studiu medical. Conceptul care stă în spatele indicatorilor folosiți în prezentarea rezultatelor cercetării științifice medicale. Noțiuni de biostatistică prezentate într-o abordare non-matematică – echivalentul indicatorilor folosiți în fenomene bio-medicale. Principiul inferențierii statistice: când și cui sunt aplicabile rezultatele unui studiu științific.
PREZENTARE POST-EVENIMENT MODULUL 1
Modulul 2 (6-8 Septembrie 2019. Locația: Poiana Brașov)
Tema centrală a modulului 2: Make Science! Primii pași în cercetarea medicală originală
În rezumat, modulul 2 va aborda următoarea problematică:
Cum încep o cercetare în medicină: designul unui studiu bio-medical, calculul dimensiunii eșantionului, ghiduri de bune practici în cercetarea medicală. Noțiuni de etică a cercetării medicale; obținerea avizului de etică și consimțământul informat al pacientului. Colectarea și managementul datelor.
Aplicații practice: cum calculez indicatorii studiați în modulul 1.
PREZENTARE POST-EVENIMENT MODULUL 2
Modulul 3 (Data: Toamna-iarna 2019. Locația: to be confirmed).
Tema centrală a modulului 3: Diseminarea rezultatelor cercetării
În rezumat, modulul 3 va aborda următoarea problematică:
Folosindu-mă de rezultatele obținute conform celor abordate în modulul 2, cum scriu un articol științific medical? Cum prezint rezultatele la o conferință științifică: prezentarea orală, posterul. Procesul de peer-review.
Modulul 4 (Data: Iarna-primăvara 2020. Locația: to be confirmed)
Tema centrală a modulului 4: Step-up!
În rezumat, modulul 4 va aborda următoarea problematică:
Cum aleg un jurnal științific pentru publicarea rezultatelor: indicatori scientometrici și bibliometrici. Cum întocmesc Teza de Doctorat? Cum scriu o aplicație pentru un grant de cercetare? Presentation skills: workshop într-un scenariu real.