Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice salută publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice salută publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat.
Ghidul de management al diabetului zaharat a fost elaborat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (președinte prof. dr. Romulus Timar) și de către Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (președinte prof. dr. Gabriela Roman), consultant științific fiind doamna prof. univ. dr. Maria Moța. Peste 30 de cadre universitare de la Universitățile de Medicină și Farmacie din țară au contribuit la realizarea acestui ghid, care poate fi găsit pe site-ul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la adresa https://societate-diabet.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghidul-SRDNBM-2021.pdf .
”Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, cu costuri directe și indirecte importante, astfel că trebuie să reprezinte o prioritate. Noul ghid reprezintă o actualizare necesară și o aliniere la standardele internaționale în privința managementului acestei afecțiuni, cuprinzând reglementări privind diagnosticul și clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2, managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicațiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienții cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educația terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat și sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil și adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării și prediabetul. Un accent deosebit se pune pe strategiile de prevenție a diabetului zaharat tip 2, strategii clasificate în patru etape: primordială, primară, secundară și terțiară”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Prevenția primordială reprezintă adaptarea strategiilor în faza de toleranță normală la glucoză pentru a opri apariția factorilor de risc, în timp ce prevenția primară înseamnă diagnostic/screening în stadiul de prediabet – alterare glicemiei à jeun (AGJ) și/sau scăderea toleranței la glucoză (STG) – și intervenții active, prevenția secundară include strategiile care sunt realizate după ce DZ tip 2 a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicațiilor cronice ale bolii, iar prevenția terțiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicații, cu scopul de a preveni progresia acestora.
Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu național de prevalența diabetului în România), în țara noastră, aproximativ 11,6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet1. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF și cu 70% peste media europeană2.
Referințe:
1 Studiul Epidemiologic PREDATORR – Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 2014
2 http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/
Read MoreTELEDIABET, o platformă online pentru consultații la distanță destinată persoanelor cu diabet din România
Centrul Județean de Diabet Timiș, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, lansează platforma TELEDIABET, care își propune să vină în întâmpinarea persoanelor cu diabet cu sfaturi medicale, acordate de către medici, în această perioadă în care este important să se evite pe cât posibil, deplasările.
TELEDIABET oferă gratuit consultații de telemedicină prin: video-conferință privată, call-center sau corespondență prin e-mail tuturor persoanelor cu diabet din România! Așadar, pacienții care doresc, pot primi sfaturi de specialitate cu privire la diabet din siguranța căminului lor, fără a fi necesară deplasarea la spital sau cabinet.
„Proiectul TELEDIABET reprezintă partea noastră de responsabilitate și implicare în lupta cu pandemia de COVID-19. Toți membrii din cadrul proiectului sunt voluntari, iar proiectul se va derula în primul rând pe perioada stării cu urgență, în care cu toții trebuie să urmăm îndemnul <<Stați acasă!>>. Persoanele cu diabet, chiar dacă au același risc de a contracta COVID-19 ca și restul populației, se pare că au un prognostic mai puțin bun de evoluție a bolii. Astfel, în cazul lor #stațiacasă trebuie să reprezinte nu doar un îndemn, ci o negreșită atitudine!”, a declarat conf. dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și inițiator al acestui proiect.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara este preocupat în permanență de siguranța pacienților. Având în vedere recomandările autorităților și îndemnul <<Stați acasă!’>>, considerăm proiectul TELEDIABET un pas extrem de important în gestionarea cât mai eficientă a problematicii persoanelor cu diabet din județul Timiș, pe perioada pandemiei de COVID-19 și a stării de urgență”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, asist. univ. dr. Raul Pătrașcu.
Cum funcționează TELEDIABET?
Persoanele cu diabet pot intra în contact cu voluntarii TELEDIABET prin telefon, Skype sau e-mail.
Programul de funcționare este luni până vineri, între orele 10-14:
- Call-center-ul TELEDIABET: disponibil la numărul de telefon 558.117
- Skype: ID-ul timisoara@telediabet.ro
Totodată, persoanele cu diabet care au nevoie de asistență pot transmite oricând un email pentru a discuta cu unul dintre medicii voluntari din proiect, la adresa timisoara@telediabet.ro.
Mai mult, pacienții Centrului Județean de Diabet Timiș, care au număr de înregistrare acolo, pot obține rețetele de care au nevoie, pe perioada stării de urgență, prin e-mail sau alte mijloace electronice – medicamentele putând fi apoi ridicate de la orice farmacie.
Inițiatorii fac un apel însă la potențialii utilizatori ai TELEDIABET și îi roagă să țină cont de faptul că activitatea este una voluntară, resursele sunt limitate și linia poate fi câteodată ocupată, dacă toți specialiștii se află într-o altă interacțiune video sau convorbire telefonică.
„Suntem un număr relativ mici de medici, la care pot apela oricare din cele peste un milion de persoane care trăiesc cu diabet în România. Dacă timpul de așteptare pare a fi prea lung, ne puteți trimite oricând un email la timisoara@telediabet.ro sau ne puteți contacta cu ajutorul formularului dedicat de pe site: http://telediabet.ro/email/”, au transmis inițiatorii proiectului.
Partener științific: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
PR & Comunicare: Sănătatea Press Group
Read MoreMesajul președintelui Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de Ziua Mondială a Sănătății 2020
Dragi colegi medici diabetologi,
Dragi colegi din sănătate,
Astăzi se marchează Ziua Mondială a Sănătății, o zi care ne găsește pe toți într-o perioadă dificilă, în plină pandemie de COVID-19.
Să aveți sănătate dvs., familiile dvs. și pacienții pe care îi tratați!
Anul acesta, această zi este dedicată asistenților medicali și moașelor din întreaga lumea, fără de care munca noastră nu ar fi posibilă! Mulțumesc colegelor și colegilor asistenți medicali, care sunt alături de noi în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat!
Vă urez dumneavoastră, tuturor celor care lucrați în sistemul sanitar, multă putere de muncă și să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, să respectați procedurile, să vă protejați, pentru că doar așa putem să ne îngrijim și trata pacienții.
Multă sănătate tuturor și îi îndemn pe toți pacienții noștri și nu numai: Stați acasă, protejați-vă sănătatea dvs. și a celor dragi!
Prof. dr. Romulus Timar
Președinte SRDNBM
Mesajul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului 2019: 14 noiembrie
La nivel mondial, în fiecare an în 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o campanie globală de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătății populației inițiată de către Federația Internațională de Diabet, la care Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se alătură an de an.
În 2019, tema dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este „Familia și Diabetul” pentru a atrage atenția asupra modului în care diabetul zaharat impactează familia, în ansamblu și, în același timp, pentru a sublinia rolul pe care îl au membrii familiei în gestionarea diabetului, de la îngrijire, monitorizare, la educația în diabet.
„Diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat – se estimează că doar jumătate dintre cazurile de diabet ajung să fie depistate. Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut și pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoașterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiați sunt expuși unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet. În acest sens informarea corectă și educația populației cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult, cu cât România se confruntă cu o prevalență a diabetului mult peste media europeană, dar și peste cea globală potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Cum recunoaștem diabetul zaharat
Diabetul este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale. Aceasta se întâmplă din cauză că organismul fie nu mai produce insulină, fie insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, în timp ce în situația în care insulina secretată nu este utilizată eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.
Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 11 – afecțiune care apare de regulă în copilărie și adolescență. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 22, care apare în general la adulți.
Semne care pot indica diabetul de tip 13
- Sete anormală și senzație de gură uscată
- Scădere bruscă în greutate
- Urinare frecventă
- Lipsă de energie, oboseală
- Foame constantă
- Vedere încețoșată
- Umezirea patului
Semne care pot indica prezența diabetului de tip 24
- Setea excesivă și senzație de gură uscată
- Urinare frecventă
- Lipsă de energie, oboseală
- Vindecare lentă a rănilor
- Infecții recurente la nivelul pielii
- Vedere încețoșată
- Senzație de înțepături sau amorțeală la nivelul mâinilor și al picioarelor.
„Diagnosticarea precoce a diabetului este fundamentală pentru a putea asigura un control eficient al bolii și reducerea riscului de complicații, respectiv întârzierea instalării acestor complicații, care pot avea consecințe extrem de grave. De aceea, dacă sunt observate semne care ar putea indica prezența diabetului trebuie neapărat consultat un specialist pentru o examinare amănunțită, în vederea stabilirii unui eventual diagnostic de diabet”, a adăugat prof. dr. Romulus Timar.
Nediagnosticat și netratat corespunzător, diabetul zaharat poate conduce la complicații extrem de grave, care pun în pericol viața – 4 milioane de decese, la nivel global, au fost cauzate de diabet, în 20175
Diabetul zaharat este asociat cu o serie de complicații cu impact extins la nivelul întregului organism: afectează sistemul cardiovascular, rinichii, vederea, sistemul nervos periferic6:
- Riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară este de 3 ori mai mare la persoanele cu diabet7
- Insuficiența renală este de 10 ori mai frecventă în rândul persoanelor cu diabet8
- 1 din 3 persoane cu diabet se va confrunta cu o formă de pierdere a vederii, de-a lungul vieții9
- În lume, la fiecare 30 de secunde se întâmplă o amputație la nivelul picioarelor, ca urmare a diabetului10
Referințe:
1,3 https://www.idf.org/aboutdiabetes/type-1-diabetes.html
2,4 https://www.idf.org/aboutdiabetes/type-2-diabetes.html
5 http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/
6,7,8,9,10 https://worlddiabetesday.org/resources/wdd-2019/infographics/
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare în domeniul sănătății
Contact de presă: Ana Maria Cizmaș, anamaria.cizmas@sanatateapress.ro, 0733.011.105
Read MoreDIABETES SCIENCE SCHOOL – Primul program de training în cercetarea științifică medicală din domeniul diabetului desfășurat de SRDNBM
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice derulează din acest an un proiect unic de sprijinire a dezvoltării profesionale în sectorul cercetării științifice pentru tinerii medici, membri ai societății: DIABETES SCIENCE SCHOOL.
Este vorba despre un program de training intensiv menit să instruiască participanții – medici rezidenți și specialiști în diabet, în vederea desfășurării de cercetări științifice medicale de cel mai înalt nivel, în domeniul diabetului zaharat, al nutriției și bolilor metabolice.
„Sprijinirea evoluției profesionale a tinerilor medici diabetologi este o direcție prioritară pe care mi-am și ne-am asumat-o în strategia de dezvoltare a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 2018-2021. Urmărim să susținem o dezvoltare multilaterală a medicilor tineri din specialitatea de diabet, astfel că alături de programele tradiționale de educație medicală continuă, Diabetes Science School vine să acopere un segment foarte important și, totodată, neglijat până acum – activitatea de cercetare științifică.”, a declarat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Cum se desfășoară Diabetes Science School
Filosofia din spatele proiectului este clădită pe ideea „from zero to hero”. Mai exact, participanții la Diabetes Science School nu trebuie să aibă cunoștințe sau experiență în cercetarea științifică, pentru că programul este conceput astfel încât să ofere toate informațiile necesare, de la zero, pentru ca, la final, absolvenții să aibă capacitatea să desfășoare independent, corect și complet o serie de sarcini specifice activității de cercetare medicală.
Fiecare ediție a Diabetes Science School va fi structurată în patru module distincte, care totalizează 64 de ore de instructaj – fiecare modul are alocate 16 ore de training. Prima ediție a cursului se derulează astfel:
- Modulul 1 (18-20 Ianuarie 2019): Interpretarea critică a rezultatelor cercetării medicale. Conceptul din spatele numerelor.
- Modulul 2 (6-8 Septembrie 2019): Make Science! Primii pași în cercetarea medicală originală
- Modulul 3 (Noiembrie – Decembrie 2019): Diseminarea rezultatelor cercetării
- Modulul 4 (Februarie – Martie 2020): Step-up!
„Fiecare modul vizează o abordare aplicată a activității de cercetare științifică medicală, de la aspecte ce țin de metodologie, designul unui studiu științific, biostatistică, până la redactarea unui articol științific, a unei teze de doctorat sau conceperea unei aplicații pentru un grant de cercetare științifică.”, a explicat Prof. Dr. Romulus Timar.
Participarea la curs se face în urma unui proces de selecție deschis exclusiv medicilor rezidenți și specialiști în diabet, membri ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ce se desfășoară pe www.societate-diabet.ro. Medicii specialiști trebuie să fie simultan înscriși și la studii doctorale.
La ediția aflată în desfășurare participă tineri medici din Timișoara, Arad, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași.
Diabetes Science School este derulat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale.
Proiectul este integrat în platforma-program „Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli metabolice: o nouă perspectivă”, care prevede la capitolul direcții prioritare dezvoltarea cercetării științifice în domeniu.
Coordonatorii cursului sunt:
- Dr. Bogdan Timar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
- Dr. Cornelia Bala – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca
Toate detaliile, aici: https://societate-diabet.ro/evenimente/diabetes-science-school-2019/
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare în domeniul sănătății
Contact de presă: Ana Maria Cizmaș, anamaria.cizmas@sanatateapress.ro, 0733.011.105
Read MoreSpeakeri internaționali de elită cu contribuții inovatoare în medicină, prezenți la cel de-al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice
Reputați lideri din diabetologia internațională și specialitățile conexe participă în cadrul celui mai mare eveniment științific din diabetologia românească, al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice- cu participare internațională. Manifestarea va avea loc în perioada 22-25 mai, la Hotel Ramada, SIBIU.
Ediția cu numărul 45 a Congresului se desfășoară sub tema centrală „Diabetologie românească- Diabetologie europeană”.
“Odată cu a 45-a ediție, dorim să redăm o altă dimensiune Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, printr-o nouă viziune a programului științific, care să îmbine ultimele noutăți în managementul clinic al diabetului zaharat cu cercetarea științifică, un element-cheie în progresul și inovația în diabetul zaharat.
Al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice înseamnă 4 zile de congres, 4 zile de știință, educație și colaborare, zeci de speakeri de elită români și internaționali, peste 60 de ore de prezentări și postere, cursuri pre-congres, sesiuni în premieră, toate acestea desfășurate sub direcțiile Dezvoltare durabilă – Educație – Colaborare.
Congresul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice înseamnă 45 de ediții care au dus la progres științific”, a declarat Prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societătii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Epidemia de diabet la nivel mondial este o realitate actuală confirmată de statisticile organizațiilor internaționale[1], de aceea lupta împotriva diabetului presupune un efort comun, o colaborare constantă între medicul diabetolog și medicul din alte specialități, dar și un schimb de experiență între specialiști din diferite țări. Astfel a 45-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice are parte atât de revenirea în calitate de speakeri a unor renumiți profesioniști pe plan internațional, cât și de participarea în premieră a unor experți de renume.
Cercetătorul britanic care a contribuit la dezvoltarea primului prototip de pancreas artificial, speaker în cadrul Congresului
Unul dintre speakerii internaționali care care vor participa pentru prima dată în cadrul Congresului este Prof. Dr. Roman Hovorka, cercetător principal al Institutului de Științe Metabolice și Director de Cercetare al Departamentului de Pediatrie de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Este unul dintre profesioniștii în diabet care au adus o contribuție inovatoare în domeniu, prin dezvoltarea primului prototip de pancreas artificial pe care l-a testat în primul studiu clinic de acest tip, la nivel mondial. În prezent continuă să lucreze la dezvoltarea acestui dizpozitiv care ar putea revoluționa managementul clinic al diabetului de tip 1.
Sesiuni comune cu societăți medicale de tradiție și organizații cu rol vital în îngrijirea persoanei cu diabet
Congresul de anul acesta promovează colaborarea interdisciplinară prin includerea în cadrul programului științific a unor sesiuni cu alte societăți. A 45-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice va cuprinde sesiuni interdisciplinare în parteneriat cu societăți medicale precum: Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Nefrologie și cu organizații implicate în îngrijirea persoanei cu diabet, cum ar fi Asociația de Podiatrie.
Societatea de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și-a propus realizarea unei manifestări științifice de nivel înalt– 4 zile de Congres, 4 zile de eveniment, la care vor fi prezenți peste 1000 de participanți.
Congresul de anul acesta urmează noua strategie de dezvoltare a Societății care propune o abordare la 360 de grade, complexă, a problematicii diabetului prin noua platformă-program „O nouă perspectivă”, axată pe trei direcții: Colaborare-Dezvoltare-Educație.
Organizator științific: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Management eveniment: Sănătatea Press Group
Parteneri/Sponsori:
- Principali: Astra Zeneca, Lilly Diabetes, NovoNordisk
- Platină: Boehringer Ingelheim, MSD, Sanofi
- Aur: Merck, Servier
- Argint: Medochemie, Medtronic, Roche
- Bronz: Berlin Chemie, Trustmed, Woerwag Pharma
- Standard: AlfaSigma, Chimimport Export, Hartmann, Mylan, D&G, Sanience, Direct Pharma, Ponderas, Tehnoindustrial, Estrade, Rombiomedica, Etalon Medical, Introlife
Parteneri media strategici: SănătateaTV.ro, Ro Health Review
Partener media profesional: Viața Medicală
Parteneri media: Jurmed – Jurnal de Sănătate, RoMedic, Săptămâna Medicală
[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
Read MoreMesajul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de Ziua Mondială a Diabetului 2018
„Diabetul se poate instala tăcut! Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții”
În fiecare an în 14 noiembrie, la nivel internațional, este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o campanie inițiată de către Federația Internațională de Diabet (IDF – International Diabetes Federation) pentru a atrage atenția cu privire la impactului diabetului zaharat asupra sănătății populației. Campania este derulată în peste 160 de țări din întreaga lume, iar pentru perioada 2018-2019 tema aleasă este „Familia și Diabetul”, pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are familia în prevenția, respectiv controlul diabetului.
Cu acest prilej, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, trage un nou semnal de alarmă cu privire la importanța diagnosticării diabetului, cât mai devreme, și a controlului eficient al afecțiunii, în condițiile în care România este una dintre țările cu cea mai ridicată prevalență din regiune.
„Diabetul se poate instala tăcut! Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu național de prevalența diabetului în România), în țara noastră, aproximativ 11.6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet1. Aceasta înseamnă cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%)2 raportată de către IDF și cu 70% peste media europeană3.
Totodată, în multe cazuri, depistarea diabetului se face târziu, când din cauza expunerii prelungite la valori ale glicemiei peste normal, deja sunt instalate complicații, la nivelul aparatului cardiovascular, al rinichilor, al nervilor periferici, sau al vederii4.
Diabetul, o problemă de familie
Diabetul nu este doar o problemă a individului, ci a întregii familii, subliniază IDF, care arată că influența membrilor familiei poate contribui la prevenirea instalării diabetului (în cazul diabetului de tip 2) și că în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, suportul familiei în monitorizarea și controlul bolii ajută la îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce privește managementul afecțiunii.
„De aceea, informarea și educația cu privire la factorii de risc și intervențiile pentru controlul diabetului sunt extrem de importante pentru a ști când și cum putem acționa, dacă cei de lângă noi sunt expuși unui risc crescut de diabet și de complicații ale bolii”, a mai declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Ce este diabetul?
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale din cauză că organismul fie nu mai produce insulină – hormonul secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge (diabet de tip 1, numit și insulinodependent), fie insulina produsă nu este folosită eficient (diabet de tip 2)5.
În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani)6 din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situații este vorba despre diabet de tip 2) , iar estimările specialiștilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate crește cu aproape 48%7, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și control.
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Națională „Controlează-ți Diabetului” ediția Iași 2018, prin care desfășoară o serie de activități, care includ, printre altele, acțiuni de informare şi educare a publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum și a controlului eficient al diabetului și îmbunătățirea stilului de viață pentru persoanele afectate de această boală.
În data de 14 noiembrie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice va ilumina în albastru – culoarea simbol a luptei împotriva diabetului – clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, începând cu ora 18:30.
Referințe:
1 Studiul Epidemiologic PREDATORR – Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 2014
2, 3,4,5,6,7 IDF – http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – expertul tău în comunicare pe domeniul medical
Read MoreZiua mondială a diabetului 2018: familia joacă un rol important în prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului zaharat
14 noiembrie este Ziua mondială a diabetului. Tema de anul acesta este „Familia și diabetul”: boala are impact asupra întregii familii, iar aceasta, la rândul ei, joacă un rol important în prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului zaharat.
Prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului implică familia
Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor întregii familii începe acasă. De exemplu, atunci când familia mănâncă sănătos și face exerciții fizice împreună, toți membrii ei au de câștigat și sunt încurajate comportamentele sanogene. Dacă cineva din familie are diabet, este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii.
O persoană din două care au diabet zaharat rămâne nediagnosticată, în condițiile în care diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni sau întârzia complicațiile amenințătoare de viață. În ce privește diabetul zaharat de tip 1, dacă nu este diagnosticat precoce, poate duce la dizabilități grave sau chiar deces. Doar cunoașterea semnelor și a simptomelor poate proteja familia și pe cei dragi.
Managementul corect al diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este foarte important. Toți profesioniștii din sănătate ar trebui să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele bolnave de diabet și familiile acestora să realizeze managementul adecvat al afecțiunii.
Unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat
În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial. Trei din patru oameni cu diabet zaharat trăiesc într-o țară cu venituri scăzute sau medii, și două treimi dintre bolnavi sunt încă la o vârstă activă.
În 2017, diabetul a cauzat patru milioane de decese, iar cheltuielile cu care s-au confruntat sistemele de sănătate din toată lumea, în 2017, din cauza acestei bolii și a complicațiilor sale, au depășit, conform estimărilor IDF, 727 de miliarde de dolari.
Ziua mondială a diabetului 2018
Organizația Mondială a Sănătății au pornit în 1991 inițiativa de a marca Ziua mondială a diabetului, ca răspuns la amenințările tot mai mari pentru sănătate ridicate de această afecțiune.
Ziua mondială a diabetului își propune să fie principala platformă care să promoveze eforturile de conștientizare a bolii. Totodată, în felul acesta, se promovează importanța unor acțiuni coordonate și concertate pentru a combate diabetul ca amenințare la adresa sănătății globale. În același timp, ziua de 14 noiembrie este un bun prilej pentru a atrage atenția la principalele probleme ridicate de diabetul zaharat, aducând în același timp boala în atenția publicului și a factorilor de decizie.
Cu acest prilej, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) atrage atenția asupra importanței diagnosticării precoce a diabetului și a controlului eficient al afecțiunii. „Diabetul se instalează tăcut în multe situații. Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar una din două persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează. Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții”, declară prof. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM.
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează, cu prilejul Zilei mondiale a diabetului, Campania Națională „Controlează-ți Diabetului”. Ediția de anul acesta, desfășurată la Iași, include o serie de acțiuni de informare și educare a publicului larg cu privire la importanța prevenirii diabetului și a controlului eficient al bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos de către persoanele afectate de boală. La 14 noiembrie, de la 18.30, SRDNBM va ilumina în albastru – culoarea simbol a luptei împotriva diabetului – clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Read More„Diabetul nu este o joacă” campanie de conștientizare a diabetului juvenil …cu și despre copii
„Mă numesc Vlad. Am 15 ani. La 11 ani, viața de copil fără griji s-a schimbat radical când, la camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu, mama primea vestea că am diabet. Ajunsesem acolo cu glicemia 650, aproape de comă, chinuit de toxicitatea zahărului din sânge, care îmi dădea stări de greață teribile și o somnolență căreia nu îi găsisem până atunci nicio justificare. Intuiția mamei că intram în comă se adeverise, când medicul de gardă a chemat ambulanța pentru transferul care urma să fie transferul vieții mele…la Spitalul Marie Curie. Acolo am început să înțeleg ce este diabetul. M-am bucurat, sincer, că nu e ceva mai grav. Am crezut inițial că am să mor. (…) Am trecut prin momente în care îmi spuneam: “Cum să duc toată viața așa, în stresul ăsta?!, Cum o să fac față?, Ce să fac să nu ajung să complic lucrurile?”. Zilele treceau, dar mai abitir nopțile. (…) Dacă vă întrebaţi cum e o criză de hipoglicemie, vă spun că e al naibii de ciudată. Simt că leșin, că mă prăbușesc, vin transpirațiile reci, vederea aproape opacă și simt că mă duc. (…) Sunt multe de zis, cum ar fi reacția celor din jur la problema ta, rușinea de a scoate pen-ul în mijlocul străzii pentru că trebuie să supraviețuiești, probleme de ordin sufletesc, “De ce eu nu sunt la fel ca ceilalți?! Adică sunt, dar nu chiar!”. Pentru asta m-am hotărât să lupt, să avem și noi viața copiilor cu diabet ca în Italia, Anglia, Slovenia sau Cehia de exemplu. (…) Campania DIABETUL NU ESTE O JOACĂ este povestea mea, dar și a miilor de copii care poartă cu ei această boală cronică. Eu atât am să vă spun! Fii atent la copilul tău! DIABETUL NU ESTE O JOACĂ!”
Vlad, 15 ani
Aceasta este povestea unui copil care la vârsta de 11 ani a aflat că are diabet zaharat de tip 1. Asemănătoare sunt poveştile a mii de copii din România (aproximativ 35001 de copii din România se confruntă cu această afecţiune!).
Destine marcate de aproximativ 3600 de înţepături pe an doar pentru controlul glicemiei şi de alte peste 1800 de înţepături anuale pentru administrarea insulinei, adică un total de aproape 5400 înţepături în fiecare an pentru fiecare copil!
Problematica copiilor cu diabet a determinat nevoia de acţiune a Asociației „Suflet pentru Dulcinei”, a Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, a Societăţii Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică şi a Asociației „Sprijin pentru Diabet”, care au pus bazele proiectului Coaliţia pentru Diabet Juvenil.
Prin această voce comună reprezentativă pentru diabetul juvenil, obiectivele coaliției sunt:
- Introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani, cu posibilitatea de extindere a decontării și la tinerii cu diabet de tip 1, peste 18 ani.
- Obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi și pentru tinerii cu diabet zaharat cu vârste peste 18 ani. În momentul de față copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu vârsta peste 18 ani sunt într-o situație critică, aceștia beneficiind de 1 bandeletă/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratați din momentul în care ajung la majorat exact la fel ca pacienții adulți.
- Accelerarea procesului de prezență în spațiul public a informărilor legate strict de această boală cronică: simptome, tratament, pericole, dar și a mediatizării nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent.
- Pornind de la experiența existentă în unele centre se impune crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” deja cu senzori sau senzori și pompe.
- O altă problemă dureroasă este lipsa medicilor pediatri diabetologi. Coaliția pentru Diabet Pediatric solicită înființarea subspecialității de diabet pediatric.
Campania „Diabetul nu este o joacă” îşi propune conștientizarea principalelor simptome ale diabetului de tip 1 pentru a se depista în stadiu incipient afecțiunea, precum şi a simptomelor pentru evitarea stărilor comatoase în care cei mici pot ajunge.
Proiectul este o premieră în România, fiind prima campanie în domeniul sănătății pentru copiii cu diabet de tip 1, în care protagonişti sunt chiar copiii cu diabet.
Copiii cu diabet sunt şi ei copiii României, şi, la fel ca ceilalţi copii, reprezintă viitorul României.
Campania „Diabetul nu este o joacă” este un proiect susținut și de Societatea Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice.
Despre Coaliția pentru Diabet Pediatric: Coaliția pentru Diabet Pediatric este un proiect (fără personalitate juridică) care reunește Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația „Sprijin pentru Diabet”, Asociația „Suflet pentru Dulcinei”. Prin acest proiect se urmărește crearea unui demers unitar, pentru sprijinirea copiilor și tinerilor cu diabet.
PR & Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical
Pentru alte informaţii vă rugăm să contactaţi:
Ioana Lucescu, PR Manager Sănătatea Press Group
Mobil: 0735.175.051, E-mail: press@sanatateapress.ro
Info: 1 Casa Națională de Asigurări de Sănătate – ORDIN nr. 185 din data de 30.03.2015 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2015 şi 2016.
Read MoreSocietatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice are un nou Președinte – Prof. Dr. Romulus Timar
Prof. Dr. Romulus Timar este noul Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Diabetolog cu 34 de ani de experiență medicală, prof. dr. Romulus Timar este decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timişoara, având 25 de ani de activitate didactică universitară.
Platforma program propusă de prof. dr. Romulus Timar pentru dezvoltarea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este centrată pe:
Dezvoltare durabilă – Educație – Colaborare – Diabet 360˚.
SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE – O NOUĂ PERSPECTIVĂ!
Odată cu preluarea mandatului, prof. dr. Romulus Timar își propune ca activitatea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice să reflecte o colaborare mult mai strânsă între medicii diabetologi, între diabetolog şi persoana cu diabet, între medicii diabetologi şi celelalte specialităţi medicale implicate în managementul diabetului zaharat. Această colaborare trebuie să asigure o activitate eficientă în problematica diabetului, în privința educației, a prevenţiei, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, conform ghidurilor aplicabile la nivel internaţional. Toate acestea trebuie să conducă la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor cu diabet.
În contextul în care Federația Internațională de Diabet (IDF) a lansat tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului ca fiind „Familia și Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar consideră că: „Tema abordată pentru 2018-2019 de IDF arată că diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci privește fiecare familie din cauza incidenței și problematicii acestei afecțiuni. Eu traduc această temă și printr-o abordare 360˚ pe care trebuie să o avem în diabet”.
Printre proiectele aflate pe agenda noii conduceri a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se regăsesc:
- facilitarea accesului la tratamentul cu infuzie continuă de insulină prin intermediul pompelor de insulină, precum și la monitorizare continuă a glicemiei în vederea îmbunătățirea îngrijirii și calității vieții persoanelor cu diabet;
- elaborarea de ghiduri pentru gestionarea diabetului, dislipidemiilor și a altor boli metabolice adaptate situației din România și în acord cu recomandările internaționale;
- în ceea ce privește cercetarea, lansarea unei serii de concursuri pentru programe științifice adresate tinerilor medici având ca partener științific Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice;
- implicarea Societății în educarea medicală continuă a membrilor săi, a reprezentanților specialităților conexe, dar și sprijinirea dezvoltării pe arii tematice a tinerilor diabetologi prin organizarea de cursuri tematice;
- o prioritare științifică este și dezvoltarea publicației Jurnalul Român de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Conform IDF1, la nivel mondial:
- peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Familia se consideră că joacă un rol cheie în prevenție prin oferirea educației, a resurselor şi mediului pentru un stil de viață sănătos.
- Una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.
- Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică pot consuma până la jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar accesul regulat la medicamentele esențiale pentru diabet nu este la îndemâna oricui.
- Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familiei în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educația și sprijinul pentru diabet să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ce poate conduce la o calitate slabă a vieții.
Despre Societetea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Obiectivul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este ameliorarea permanentă a calității îngrijirii medicale și a calității vieții persoanelor cu diabet zaharat și/ sau cu alte boli de nutriție și metabolism. Totodată, pentru membrii săi, Societatea își propune să contribuie la creșterea continuă a nivelului profesional, științific şi deontologic al acestora.
PR & Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical
Pentru alte informaţii vă rugăm să ne contactaţi: Ioana Lucescu, PR Manager Sănătatea Press Group
Mobil: 0735.175.051, E-mail: press@sanatateapress.ro
Info: 1 https://www.idf.org/our-activities/world-diabetes-day/2018-19-theme.html
Read More