Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizează cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului o conferință de presă care va avea loc marți, 14 noiembrie 2023, ora 10:00, la Hotel Novotel, Sala Paris Gauche.
Începând cu anul 1991, ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Începând cu anul 2007, a devenit zi oficială a Națiunilor Unite, prin adoptarea unei Rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din decembrie 2006.
“Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice dorește să atragă atenția populației asupra impactului diabetului zaharat – o problemă majoră de sănătate publică – a importanței depistării, tratării și monitorizării acestei afecțiuni, precum și a prevenirii complicațiilor. Ne vom concentra asupra conștientizării și a luptei împotriva acestei boli cronice, subliniind importanța prevenirii diabetului zaharat”, a declarat prof.univ.dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În ultimii ani, incidența diabetului zaharat a crescut la nivel mondial. Tendința de creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat s-a accelerat și în România, mai ales în timpul pandemiei COVID 19.
Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2021-2023 – cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului în lume – este: “Accesul la îngrijirea diabetului”, iar Sloganul pentru 2023: “Cunoaște-ți riscul, Cunoaște-ți răspunsul!”
Anul acesta, campania pune accent pe cunoașterea riscului de diabet zaharat, evaluarea impactului complicațiilor, precum și importanța accesului la informații pentru a beneficia de serviciile medicale și îngrijirea necesară în timp util.
Conform ultimelor date, în România 1 din 12 adulți are diabet, în timp ce media europeană este de 1 din 11 adulți. Se estimează că la o persoană diagnosticată cu diabet zaharat, mai există cel puțin încă una nediagnosticată. Mai mult, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii.
În lipsa diagnosticării precoce sau a respectării indicațiilor de tratament și a optimizării stilului de viață recomandat de specialist, diabetul zaharat determină o serie de complicații grave, precum: neuropatie, retinopatie, boală cronică renală, afecțiuni cardiovasculare.
La eveniment, au confirmat prezența importante personalități din domeniul Sănătății, care prin activitatea lor contribuie la crearea condițiilor necesare pentru asigurarea unui acces cât mai bun la servicii de prevenire și tratare a diabetului zaharat, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice și reputați jurnaliști.
Speakeri:
- Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
- Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Administrația Prezidențială
- Dr. Carmen Orban, Consilier de Stat – Cancelaria Prim- Ministrului
- Dr. Caroline Clarinval, Directorul Biroului OMS în România
- Dr. Andrei Baciu, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
- Dr. Cristian Bușoi, Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European
- Dr. Daciana Toma, Coordonatorul Grupului de Lucru Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul SNMF
- Radu Gănescu, Președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România
- Maria Mesaroș, persoana cu diabet
- Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, Președintele SRDNBM